Uzay Madenciliğin de temel amaç, Uzaydaki madenlerden elde edilecek cevherlerin Dünya’ya getirilip Dünya ekonomisine bir kazanç sağlamak.
İçerik
1 Uzay Madenciliğine gözünü diken Devlet ve Şirketler ;
1.1 Uzay Madenciliğindeki potansiyel hedefler
2 Madenler nasıl işlenecek ?
Uzay Madenciliğin de temel amaç, Uzaydaki madenlerden elde edilecek cevherlerin Dünya’ya getirilip Dünya ekonomisine bir kazanç sağlamak. Dünyamızdaki kaynakların sonsuz olmadığı gerçeği bilim çevrelerince kanıtlarıyla birlikte ortaya konulmuş bir olgu olarak karşımızda durmaktadır.
Nüfusun artışı ve teknolojinin de gelişmesiyle yapılan araçlarda kullanılan madenlerin azalması , gözümüzü uzaydaki madenlere çevirmiştir.
Uzay madenciliği mümkün mü ? yoksa bir Bilim Kurgu dan mı ibaret ? diye sorduğunuzu duyar gibiyim cevabım ise EVET mümkün hem de çok uzak yıllarda değil en az 2 sene sonra ,gelişmiş ülke ve zengin şirketler gözünü uzay madenciliğine dikmiş durumda.
Uzay Madenciliğine gözünü diken Devlet ve Şirketler ;
- ABD : Nasa ve diğer özel şirketler ; SpaceX,Blue Origin Alphabet(Google) , Deep Space Industries
- AVRUPA: ESA (Avrupa Uzay ajansı)
- Rusya: Roskosmos( Rusya Federal Uzay Ajansı)
- Japonya: JAXA(Japonya Uzay Ajansı)
Uzay Madenciliğindeki potansiyel hedefler
- AY : Tek uydumuz olan 384.000 KM ötede Apollo 17’den beri insanları gitmediği uydumuz. Bulundurduğu elementleri ise ; Helyum-3, altın, platin grubu metalleri, nadir toprak metalleri ve su bu elementlerin en önemlisi ise Helyum-3(Füzyon Reaktörlerinde kullanılıyor) nerdeyse toprağı elinize kaldırsanız bu element ortaya çıkıyor. “40 ton helyum 3 maddesi ile ABD’nin 1 yıllık enerji ihtiyacı çok rahat karşılanabiliyor.”
- ASTREOİD KUŞAĞI : Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri arasında kalan bu astreoidler hemen hemen tüm elementleri barındırıyorlar
- JÜPİTER: Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devidir Ay ın 68.000 katı kadar Helyum-3 bulunduruyor.
Madenler nasıl işlenecek ?
Geliştirilen çeşitli çalışmalar da , Ay ve asteroitler den getirilen madenlerin Dünya yörüngesinde işletilmesi ya da Dünya’ya indirilerek yerçekimli ortamda madencilik metotları uygulanması planlanıyor getirilmeyen madenlerde uzay da uzay çalışmalarında, Astronot ve uzay araçlarının ihtiyacı doğrultusunda kullanılması planlanıyor.
Uzay madenciliği şirketi Deep Space Industries, dünyanın ilk özel asteroit görevine çıkmaya hazırlanıyor şirket yöneticisi Rick Tumlinson en geç 2020 yılına kadar bir asteroide uzay aracı göndereceklerini ifade etti.
“Şu anda doğru teknolojiye, doğru ekibe ve doğru plana sahip olduğumuzu büyük bir güvenle söyleyebilirim. Bu tarihi görevi gerçekleştirmek için artık her şey hazır.”Deep Space Industries şirket yöneticisi Rick Tumlinson
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı NASA Psyche adı verilen asteroiti çok yakında ziyaret etmeye planlıyor. Jüpiter ve Mars arasında bulunan bu asteroitte, 10 katrilyon dolar değerinde nikel, demir ve altın tespit edildi. Bilindiği gibi Dünya ekonomisinin 2014 yılındaki büyüklüğü 73.7 trilyon dolar. Psyche, dünya ekonomisinin 137.000 katı değerinde nikel, demir ve altın” madenini barındırıyor
Sessiz sedasız işlerini yürüten Japonya ise Ryugu asteroidin yüzeyine 2018 yılında iki adet uzay aracı gönderdi , başarılı inişten sonra çalışmalarını hızlandırdı. Tarihte ilk defa bir asteroidin yüzeyine araç indirildi Japonyanın hedefi ise asteroitten getirebileceği kadar değerli maden getirmek.
Günümüzde insanoğlu elindeki imkanlarla yakın gezegenlerdeki ve asteroitlerdeki kaynakları nasıl kullanabileceği yönelik projeler üretmekte çalışmalarını sürdürmektedir . Modern coğrafi keşifler olarak nitelendirilen bu konuyla ilgili ne yazık ki ülkemiz herhangi bir çalışma yapmamaktadır her ne kadar Uzay ajansımız kurulsada bu konular hakkında araştırmalar şu anlık yapılmamaktadır Bu konuda yatırım yapabilecek büyüklükte bir şirketimiz olmamasından dolayı konuyla ilgili çalışmaların devlet kurumları aracılığıyla çok geç kalınmadan yapılması gerekiyor. İyi bir sanayi toplumu olamadığı için iyi bir bilgi toplumu da olamayan ülkemizin Uzay konusunda kendi kaynakları ve teknolojisiyle yarışa katılacağını ümit ediyorum.
“Uzay madenciliğinin trenini kaçırmamamız lazım.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder