Algoritmalar Hayatınızı Hangi 6 Yol İle Kontrol Eder ?

Günümüzde insanların hayatlarını yöneten algoritmaların çoğu, bir e-posta açtığı andan doktora gittikleri ana kadar, yıllar boyunca biriken çok sayıda bilgiden elde edilmektedir.


İçerik   
1 Algoritma Nedir ?
1.1 Hangi 6 Önemli Alanda Algoritmalar Hayatımızı Yönetiyor?
1.1.1 1.Finans
1.1.2 2.Aşkta
1.1.3 3.Sağlıkta
1.1.4 4.Satın Alma İşlemlerinde
1.1.5 5.Sürveyansta
1.1.6 6.Sanatta
1.2 Harika mı yoksa korkutucu mu?

Algoritma Nedir ?

Finansmanı etkileyebilir, teşhis koyabilir ve hatta şiirler yazabilirler. Yapay zekanın en şaşırtıcı yönleri.
Bir algoritma, bir sonuca ulaşmak için bilgiyi işleyen bir formül veya talimat dizisidir. Veriler, bu sistemi besleyen bu ağın anahtar parçasıdır.
Günümüzde insanların hayatlarını yöneten algoritmaların çoğu, bir e-posta açtığı andan doktora gittikleri ana kadar, yıllar boyunca biriken çok sayıda bilgiden elde edilmektedir.
Yapay zekanın(Yapay Zeka ve Katilleşen Drone) bu evriminde göz önünde bulundurulması gereken husus, makinelerin tanımladıkları kalıpları temel alarak öğrenmelerini ve hatta kendi sonuçlarını çıkarmasını sağlayan makine öğrenmesidir.

Hangi 6 Önemli Alanda Algoritmalar Hayatımızı Yönetiyor?

1.Finans

algoritma-ve-finans-iliskisi
New York Borsası ve Nasdaq’taki işlemlerin yaklaşık dörtte üçünün işlemlerin otomatikleştirilmesine izin veren algoritmalar ile gerçekleştirildiği tahmin edilmektedir. Bu, prensip olarak, daha fazla hassasiyet ve hız sağlar, ancak bazen sorunlara da neden olabilir.
Farklı uzmanlara göre, son piyasa çöküşleri bu finansal robotlar tarafından yapılıyor olabilir. Sistem iş büyüme verisini aldığında, algoritmalar büyük satış siparişleri göndermeye başladı ve böylece değerlerde büyük bir düşüş meydana geldi.
Makineler, istihdamdaki iyileşmenin daha fazla tüketime neden olacağı ve dolayısıyla enflasyonun daha yüksek olacağını, buna göre hareket ettiğini yorumladı. “Risk verileri” durumunda satış yapmak için programlandılar. Ve bunu böyle yapıyorlar.

2.Aşkta

algoritma-ve-ask
Kullanıcı tarafından sunulan bilgilere bağlı olarak potansiyel adayları filtreleyen “aşkı bulmak” için birkaç tanışma uygulaması vardır. Bu sistemlerden bazıları daha basit, bazıları ise daha ayrıntılı.
Prensip olarak, her şey kişi hakkında ne kadar çok bilgi varsa, ideal bir eşleşme şansı o kadar iyi olur. Tabii ki, duygu veya ilk görüşte aşk, gibi konuları düşünmüyor.

3.Sağlıkta

algoritma-ve-saglik
Son zamanlarda yayınlanan bir araştırmaya göre, Google, 11 yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde iki hastanede tedavi edilen 210 binden fazla yetişkinin 46 milyar verisini (adsız, yani yetkisiz) elde etti.
Bu bilgilerle, kardiyorespiratuvar durmadan muzdarip bir hastanın şansını öngören bir sistem üretildi. 2016’da, İngiliz Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS), Google ile ortaklaşa, makine öğrenmesine dayalı bir sistem geliştirmeye başladığı göz taramasına dayanan program, ciddi hasar tespiti yapabiliyor.
Kasım 2017’de, Amerikan üniversitelerinden Carnegie Mellon ve Pittsburgh üniversitelerinden bir grup araştırmacı intihar düşüncesi olan insanları tanımak için bir yöntem geliştirdi. Bunu “beyne ve zihne açılan bir pencere” olarak tanımladılar.
İki yıldan biraz fazla bir süre önce, Arjantinli araştırmacılar Diego Fernández Slezak ve Facundo Carrillo, şizofreninin söylem analizinden teşhis edilmesine yardımcı olan bir uygulama geliştirdi.
Sağlıkta algoritmik uygulamaların listesi sayısızdır: bazı gelişmeler tümörleri tespit etmeye ve hatta hücreleri yeniden programlamaya izin verir. Amaç, kısaca, olası marjlar dahilinde ölümü tahmin etmektir.

4.Satın Alma İşlemlerinde

algoritma-ve-satin-alma
Ne tür bilgiler arıyorsun? Hangi yayınları seversin? Ağlar daha sonra reklam amaçlı kullanılan bilgileri derler. Bu nedenle, sistem kullanıcıya parasını nerede harcayabileceğini önerir.
Pazarlama giderek bir hedefe, izleyiciye, belirli bir duruma yönlendirilir. Spontanlık, geçmişte kalmıştır, çünkü algoritmalar, kullanıcıyı böyle bir varış noktasına seyahat etmesi gerektiği veya bir ürün satın alması gerektiği konusunda ikna etmeye neredeyse cerrahi hassasiyetle izin verir.

5.Sürveyansta

algoritma-ve-veri-bilimi
Süervenyans Nedir ?
Verilerin sistematik olarak toplanması, işlenmesi ve elde edilen sonuçlara göre harekete geçecek kişilere ve ihtiyacı olanlara bu değerlendirmelerin hızla geri bildiriminin sağlaması süreci.
Dünyanın bütün ülkeleri, her köşede insanları izlemek ve böylece suçu en aza indirmek için kameralarla doldurmuştur. 
Bu bir yenilik değil, vatandaşları tanıma ve ayrıştırma konusunda biraz daha ileri gittiğinizde ne olur? Çin’deki polis, şüpheli profilleri tespit etmek için yüz tanımayı entegre eden lensleri kullanmaya başladı. Akıllı gözlükler, daha sonra dahili bir veritabanındaki görüntülerle karşılaştırılan fotoğrafları çekmenize olanak sağlayan bir sistem geliştirdi.
Ayrıca,“potansiyel suçluları” tanımak için bazı hareketlerin analiz edildiği bir sistem geliştirildi . Bu programda,En İyi Azınlık Raporu tarzında, bir kişinin davranışlarına, yüzündeki ifadelerine ve polis kayıtlarına göre nasıl davranabileceğini tahmin etmeyi amaçlamaktadır.

6.Sanatta

algoritma-ve-sanat
İnsan gibi görünen sanat artık öyle değil. İki yıl önce, Google, TensorFlow platformunu kullanan Magenta projesini açıkladı. Bu akıllı sistem sayesinde 90 saniyelik bir piyano melodisi üretildi.
Kısa süre sonra, Sony CSL araştırma laboratuvarı, Beatles’ın tarzını taklit eden bir şarkıdan oluşan yapay bir zeka programı geliştirdi. Bunlar, müzikal kompozisyonda yeni bir paradigma denebilecek şeyin sadece iki örneğidir.
Ve hepsi bu değil: yapay zeka aynı zamanda şiir yapar. Wishful Automatic Spanish Poet (WASP) platformu, kullanıcı tarafından belirtilen yazarları taklit eden şiirler yazıyor.
Böylece Federico García Lorca’nın nesirine dayanarak üretilen bazı sözler yazmayı başardı. Bu robotik şiir “Bir bilgisayar bir aşk şiiri yazabilir mi?” Kitabında yayınlandı. Cevabın evet olduğu açık.
Makineler sanat yapabilir, mali kaynakları düzenleyebilir, bir şehrin sağlık ve güvenliğini izleyebilir. Ve bu sadece başlangıç. Makine öğrenmesi sayesinde, veri elde ettikçe öğrenirler ve yeni beceriler edinirler.

Harika mı yoksa korkutucu mu?

Bu, birçok insanı rahatsız eden bir soru. Bazen muhteşem görünüyor, ama bazen de korkutucu olabiliyor.Tüm hayatımız algoritmalar tarafından kontrol ediliyor mu? Ve hepsinden öte, makineler ne kadar ilerleyebilir?
Bazıları, konunun kıyamet vizyonuyla, özellikle savaş amacı için kullanılıyorsa yapay zekanın uygarlığa son verebileceğini söyleyecektir.
Diğerleri teknolojinin gerilemeden daha fazla ilerleme getireceğini söyleyecektir, çünkü makineler, insanlar tarafından her zaman kontrol edilebilir. Sonuçta, makinelerin kendi algıları yoktur. En azından şimdilik.
Gelecekte ne olacağını bilmek zor, ama bir şey açık: algoritmalar hayatlarımızı yönetiyor, makineler hala mükemmelleşiyor ve bu zamanlarda mahremiyete sahip gibi davranmak neredeyse bir hayal.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kurumlar Nasıl Siber Güvenlik Önlemi Almalıdır? Siber güvenliğin önem değeri giderek artmıştır. Günümüzde birçok kurum Siber Güvenlik Uz...