Teknolojinin hayatımızın tüm alanlarına yönelik acımasız ilerlemesiyle, gözetim çağında da yaşadığımızı bilmek sürpriz olmamalıdır.
İçerik
1 Gözetim Çağı Nedir ?
1.1 Casus Yazılım Nedir ?
1.2 Alabileceğiniz Önlemler
1.2.1 Casus programlarını arayın
1.2.2 Portları kontrol et
1.2.3 TCP bağlantılarını sabitleyin
1.2.4 Başka ülkeye taşınmak?
Gözetim Çağı Nedir ?
Teknolojinin hayatımızın tüm alanlarına yönelik acımasız ilerlemesiyle, gözetim çağında da yaşadığımızı bilmek sürpriz olmamalıdır. Hükümetlerden şirketlere, kişisel bilgilerimiz, ister kârlı olsun, isterse de “güvenlik” adına “haklı” amaçlar için dilimlenir, kesilir ve sınırsız biçimde kesilir. Bununla birlikte, ilgili ebeveynlere ve paranoyak patronlara dayanan, evsel casusluk yazılımında bir mini endüstri tarafından yönlendirilen sıradan seviyelere de ulaşmıştır. Kısacası, başkalarına casusluk yapmak olağan hale geldi. Ama elbette, casusluk yapmak hoş değil. Mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız, o zaman bilgisayarınızda izleme yazılımını tanımlamak ve ondan kurtulmak için bu yazı tam sizlik.
Casus Yazılım Nedir ?
Casus yazılım genellikle siber casuslukla ilişkili bir şeydir ve aslında devletlerin başkalarının sırlarını çalmak için kullandıkları bir araçtır. Ancak, kıskanç eşler, endişeli ebeveynler ve hatta açıkça işaretini aşan patronlar tarafından beslenen bir tür küçük sanayi haline gelmesi neden oldu.
Aslında, bugün başkalarını araştırmak neredeyse sıradan hale geldi. Örneğin kurumsal bir ortamda çalışıyorsanız, bilgisayarınızda yaptığınız her şeyin görülebileceğini varsaymalısınız, çünkü bu, bilgisayarınızın ve e-postalarınızın izlendiği anlamına gelir.
Alabileceğiniz Önlemler
Elbette ürkütücü ama alabileceğimiz önlemler var.Örneğin e-posta izleyerek, virüs veya casus yazılım içerebilecek ekler engellenebilir. Ancak, basitçe teknoloji, bugün mevcut olduğundan, sorgulanabilir amaçlar için kullanılacaktır. Bazı polis departmanları, bunun ne kadar yaygın olduğunu bilmemize rağmen , uzaktan casusluk yazılımlarını kullanıyorlar .
En yaygın yöntemlerden biri, üçüncü taraf yazılımların kullanılmasıdır. Genellikle uzaktan kumanda yazılımı veya sanal ağ bilgi işlem (VNC) yazılımı olarak bilinir ve birisinin bilgisayarınızda neler yaptığınızı görmesine izin verir. Ancak, ilk önce bilgisayarınızda yüklü olması gerekir ; Bu da bilgisayarınıza yüklediğiniz üçüncü parti programlara dikkat etmeniz gerektiğini gösterir.
Casus programlarını arayın
Bu, ne aradığınızı bilirseniz tespit etmenin kolay olabileceğini gösterir. Bu üçüncü parti programlar yaygındır ve en yaygın ve popüler olanlardan bazıları VNC, RealVNC, TightVNC, UltraVNC, LogMeIn ve GoToMyPC’dir. Bu programlar, kullanıcının masaüstünü görmesini, uygulamaları çalıştırmasını, ayarları değiştirmesini ve verilere bilgisayar başında oturuyor gibi erişmesini sağlar.
Bilgisayarınızın izlendiğinden şüpheleniyorsanız, hangi programların çalıştığını görmek için başlat menüsünü kontrol etmeniz gerekir. Basitçe ‘Tüm Programlar’a gidin ve yukarıda belirtilen yazılımların kurulu olup olmadığını kontrol edin. Eğer öyleyse, o zaman birisi siz bilmeden bilgisayarınıza bağlanıyor. Yukarıdaki programlardan hiçbiri çalışmıyorsa, ancak tanımadığınız bir veya iki tane varsa, casus yazılım olup olmadığını öğrenmek için program adını internette arayabilirsiniz.
Genellikle yukarıda listelenen programlardan biri kuruluysa, görev çubuğunda bunun için bir simge de bulunur. Böylece simgelerinizi kontrol edebilir ve neyin çalıştığını görebilirsiniz. Ancak izleme yazılımlarının simgelerinin saklanabilir olduğunu unutmayın.Hiç bir simge görmemeniz durumda bilgisayarınızın izlenmediği anlamına gelmez.
Portları kontrol et
Bu görevlerin teknik bilgisi olmayan insanlar için bile yapılması oldukça kolaydır. Yüklü programları kontrol ettiyseniz ve birisinin sizi izlemesinden hala şüpheleniyorsanız , o zaman bir sonraki adım olarak bilgisayarın portlarını kontrol edebilirsiniz.
Teknik olarak yeterli değilseniz, bu oldukça kolaydır. Bağlantı noktaları, bilgisayarların bilgileri doğrudan paylaştığı sanal bir veri bağlantısıdır, bu nedenle sisteminizde casus yazılım varsa, veri aktarımını etkinleştirmek için bir bağlantı noktası açık olmalıdır.
Açık olan tüm bağlantı noktalarını Başlat, Denetim Masası ve Windows Güvenlik Duvarı’na giderek kontrol edebilirsiniz. Ardından kutunun sol tarafındaki ‘Windows Güvenlik Duvarı üzerinden bir programa veya özelliğe izin ver’ seçeneğini tıklayın. Bu, başka bir kutu açacak ve yanlarında onay kutularını içeren programların bir listesini göreceksiniz.
Kontrol edilenler ‘açık’, işaretlenmemiş veya listelenmemiş olanlar ‘kapalı’ dır. Listeyi gözden geçirin ve tanımadığınız bir program olup olmadığını veya VNC, uzaktan kumanda vb. İle eşleşen bir casusluk programı önerdiğini görün. Birini keşfederseniz, kutunun işaretini kaldırarak izini durdurabilirsiniz.
TCP bağlantılarını sabitleyin
Bununla birlikte, casusları engellemek bağlantı noktalarını kontrol etmek ve bilgisayarınızda hangi programların çalıştığını görmek kadar basit olsaydı,casuslar sinirden dişlerini gıcırdatarak giderlerdi.
Ne yazık ki, daha karmaşık olabilir. Bağlantı noktalarını kontrol etmek gerekli bir adımdır ve snoopware’i tanımlamaya ve durdurmaya yardımcı olabilir. Ancak, bazı durumlarda casus yazılım yalnızca bir sunucuya bağlı bir bağlantıya sahip olabilir; bu, iletişimin tek yönlü olduğu ve bilgisayarınızdan alınan verilerin başka bir yere gönderildiği anlamına gelir.
Windows işletim sistemlerinde, tüm bağlantılı bağlantılara izin verilir, bu da hiçbir şeyin engellenmediği anlamına gelir. Dolayısıyla, tüm casusluk yazılımları veri kaydedip bir sunucuya göndermekse, o zaman sadece yukarıda belirtilen bağlantı noktaları listesinde görünmeyen bir giden bağlantı kullanır.
Ancak, Giden Bağlantıları İletim Kontrol Protokolü (TCP) adlı bir şey kullanarak tanımlayabilirsiniz. TCP, bilgisayarınızdan diğer bilgisayarlara tüm bağlantıları gösterir. Bu bağlantıları tanımlamak göründüğü kadar teknik değildir; sadece birkaç dikkatli adım gerektirir.
Kolaylaştırmak için, dolaşmak zorunda kalmadan tüm TCP bağlantılarını gösteren bir TCPView programını indirebilirsiniz . Bunu yaptığınızda, birkaç sütunu listeleyen bir kutu göreceksiniz. Sol tarafta, çalışan programlar olacak olan işlem adı yer almaktadır. Mozilla Firefox (veya seçtiğiniz tarayıcı), BullGuard ve Microsoft Office ve Skype gibi diğer programları göreceksiniz .
Başka ülkeye taşınmak?
Bunlar, bilgisayarınıza gizlice yüklenmiş olan bir izleme yazılımı aracılığıyla casusluk yapılıp yapılmadığınızı belirleyen temel tekniklerdir. Bu adımlar kesinlikle ‘düşük seviyeli’ siber casusluğu keşfetmenize yardımcı olacaktır.
Fakat elbette siber casusluk çok daha derine gidebilir. Örneğin, NSA, casus yazılımların Western Digital, Seagate ve Toshiba tarafından yapılan sabit sürücülere nasıl gizleneceğini öğrendi. Bu, tam anlamıyla ve mecazi olarak NSA’nın dünyadaki çoğu bilgisayarda neredeyse erişim potansiyeline sahip olması demektir.
Umarım endişeleriniz daha sıradandır. Fakat yukarıdaki adımları uyguladıysanız ve hala gerçek ve geçerli şüpheleriniz varsa, o zaman belki yerel uzmanlardan yardım istemeniz veya başka bir ülkeye taşınmanız ve bir daha bilgisayar kullanmamanız en iyi çözüm olur. 🙂
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder